Greenpeacen kautta saksalaisille toimittajille vuodetut TTIP-neuvotteludokumentit antavat kaivattua faktapohjaa vapaakauppasopimusta kohtaan esitetyille huolille ja epäilyille.
Yhdysvaltain sanotaan painostavat EU:ta kovin keinoin. Maatalouden ja autoteollisuuden välille rakennetaan vastakkainasettelua. Mikäli yhdysvaltalaiset maataloustuotteet eivät pääse EU:n markkinoille, uhataan eurooppalaisten autojen myymistä hankaloittaa Yhdysvalloissa.
USA ei näytä myöskään nielevän EU:n käsityksiä kuluttajansuojasta ja haluaa tuoda muun muassa geeni- ja hormonilihansa Euroopan markkinoille.
Vapaakauppaa ei tule tehdä hinnalla millä hyvänsä. Neuvottelijoiden tehtävänä on ajaa Euroopan etua. Euroopassa tarvitaan jatkossakin sekä puhdasta ruokaa että autoja. Komission on puolustettava molempia.
Asiakirjavuoto mahdollistaa julkisen keskustelun suljettujen ovien takana käydyistä neuvotteluista. Avoimuus on ollut yksipuolista, kun ainoastaan EU:n kannat ovat olleet julkisia.
Komission tiedotteita lukiessa olo on ollut kuin Pravdaa selaillessa. Kaiken vakuutetaan olevan hyvin ja komission kerrotaan suojelevan eurooppalaista elämänmuotoa. Intuitio on kertonut jo pitkään, että kaikki ei ole kunnossa.
TTIP-neuvotteluista on maalattu vääristynyttä kuvaa, kun USA:n kannat ovat jääneet yleisöltä pimentoon. Nyt salaisuuden verhoa on raotettu.
Neuvottelujen edistymisen kannalta vuoto tulee erittäin hankalaan aikaan. Neuvotteluosapuolet ovat vakuuttaneet, että kunnianhimoinen sopimus saadaan neuvotelluksi vuoden loppuun mennessä.
Nyt alun perinkin tiukalta tuntunut aikataulu alkaa näyttää epärealistiselta. Kannat ovat liian kaukana toisistaan.