EU-maiden pääministerit kokoontuvat jälleen tänä iltana (29.11.2015) Brysseliin huippukokoukseen ratkomaan pakolaiskriisiä. Paikalla on myös Turkki. Huoli turvapaikanhakijoiden tulvasta kasvaa päivä päivältä. Raja alkaa tulla vastaan.
Ranskan sosialistinen pääministeri Manuel Valls on sitä mieltä, että Eurooppa ei pysty vastaanottamaan enempää pakolaisia. Ranskaan siirretään EU:n uudelleensijoitusohjelman kautta 30 000 turvapaikanhakijaa, eikä maa aio ottaa enempää.
Pohjoismaissa ollaan samalla kannalla. Tanska vetäytyi lupauksestaan ottaa vastaan tuhat ihmistä. Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven teki aloitteen maahanmuuttopolitiikan tiukentamisesta.
Oleskeluluvat turvapaikan saaneille tehdään väliaikaisiksi ja ehtoja perheenyhdistämiselle kiristetään tuntuvasti. Henkilöllisyystarkastuksia aletaan lisätä rajat ylittävässä joukkoliikenteessä. Löfvenin mukaan Ruotsi on ollut naiivi, lapsellinen. Kahdessa kuukaudessa maahan on tullut 80 000 turvapaikanhakijaa.
Euroopan ulkopuolella Kanadan uusi liberaalihallitus aikoo ottaa ankarilla ehdoilla vastaan 25 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa. Yksinäiset miehet eivät ole tervetulleita, vaan etusijan saavat lapsiperheet ja erityisessä vaarassa olevat.
Suomeen arvioidaan saapuneen yli 30 000 turvapaikanhakijaa tämän vuoden loppuun mennessä. Raiskaustapaukset, joiden tekijöiksi epäillään turvapaikanhakijoita, ovat herättäneet uudella tavalla keskustelua pakolaiskriisin ja kotouttamisen haasteista.
Sisäministeri Orpo ilmoitti, että liian etäällä poliisilaitoksista sijaitsevat vastaanottokeskukset suljetaan. Tilanteen ja yleisen mielipiteen kehittymistä tähän suuntaan olisi ollut vaikea ennustaa muutama kuukausi sitten.
Pariisin terrori-iskuilla on yhteys tiukentuneen linjan kanssa. Muuttoliikkeen hallitsemattomuus mahdollistaa myös ei-toivottujen tulijoiden maahantulon. Pariisin iskuihin osallistuneista ainakin kaksi tuli Eurooppaan Kreikan kautta pakolaisvirran mukana.
Suurin osa tekijöiksi epäillyistä oli EU-kansalaisia. Miten eristetään ja ratkaistaan ongelma ilman, että todellisessa hädässä olevat maksavat hinnan?
Tähän mennessä muuttoliikettä on pyritty kontrolloimaan vapaan liikkuvuuden rajoittamisella ja rajatarkastuksilla. Nämä toimet eivät ole kestävä ratkaisu, vaan ohimenevä helpotus pitkittyneeseen kriisiin.
Kreikan ja Italian rajat ovat myös Saksan, Ruotsin ja Suomen rajoja. EU:n ulkorajavalvonnan vahvistaminen sekä turvapaikan hakemisen mahdollistaminen Euroopan ulkopuolelta parantaisivat selkeästi EU-maiden mahdollisuuksia valvoa, ketkä tulevat.
Näin heikoimmilla ja hätää kärsivillä olisi paremmat mahdollisuudet hakea turvapaikkaa kuin nyt, mutta samalla maahanmuuton hallitseminen olisi viranomaisille helpompaa.
Helppoja ratkaisuja ei ole ja toimenpiteitä tarvitaan nopeasti. Kansalaisten turvallisuus, hallittu maahanmuutto ja turvapaikanhakijoiden hätään vastaaminen ovat kaikki asioita, jotka pitäisi mahduttaa eurooppalaisiin yhteiskuntiin.